Jankowski Jan

Jan Jankowski (ur. 2 czerwca 1961 w Zduńskiej Woli) – polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny, reżyser. Studiował na wrocławskim Wydziale Aktorskim krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego, którą ukończył w 1984. Za rolę Władzia w sztuce Witolda Gombrowicza Ślub otrzymał nagrodę na II Ogólnopolskim Przeglądzie Spektakli Dyplomowych Szkół Teatralnych w Łodzi.

 

 

Występował w teatrach: Polskim we Wrocławiu (1982–1988), Teatrze im. Wojciecha Bogusławskiego w Kaliszu (1991–1992), Powszechnym w Łodzi (1992–1993), Polskim w Bydgoszczy (1993–1994), Centrum Kultury Teatr w Grudziądzu (1998), Polskim w Bielsku-Białej (2000–2001) oraz warszawskich: Rozmaitości (1984–1987), „Scena Prezentacje” (1995–1997), na Woli im. Tadeusza Łomnickiego (1996–1998), Studio Buffo (1996–1997), Komedia (2000–2007), Wielkim-Operze Narodowej (2000–2001), Dramatycznym (2005) i Syrena (2005–2007).

Zadebiutował na dużym ekranie drugoplanową rolą w filmie muzycznym Pawła Karpińskiego To tylko rock (1983) jako Janek, lider i gitarzysta rockowy zespołu „Krzyk”, który odnosi sukces na festiwalu w Jarocinie. Po debiucie zagrał w dramacie Andrzeja Barańskiego Kobieta z prowincji (1984) jako Heniuś, syn Andzi (Ewa Dałkowska), serialu Trzy młyny (1984) i filmie kostiumowo-poetyckim Wojciecha Hasa Osobisty pamiętnik grzesznika przez niego samego spisany (1985) w roli młodziutkiego hulaki.

Większość kreowanych przez niego w tamtym czasie postaci uosabia chłopięcy, nieco infantylny, idealizm lub niedojrzałość. Za rolę uczciwego, rozsądnego i pełnego dobrej woli porucznika Andrzeja Kmity, pragnącego poznać świat i rządzące nim reguły, który pobiera gorzką lekcję historii w dramacie wojennym Wojciecha Wójcika Sam pośród swoich (1985) został uhonorowany nagrodą za pierwszoplanową rolę męską na 10. Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku i Nagrodą im. Zbyszka Cybulskiego przyznawaną przez tygodnik „Ekran”.

 

 

W bajkowo-komiksowym obrazie Opowieść Harleya (1987) wcielił się w postać zakochanego motocyklisty, w serialu Mistrz i Małgorzata (1988) na podstawie powieści Michaiła Bułhakowa w reżyserii Macieja Wojtyszki wystąpił jako nadwrażliwy poeta Bezdomny, w dramacie Krzysztofa Kieślowskiego Dekalog IX (1988) zagrał postać niedoświadczonego kochanka Hanki (Ewa Błaszczyk).

W latach 90. i później pojawiał się niemal wyłącznie w serialach telewizyjnych. Popularność zdobył dzięki roli Pawła Hanisza w pierwszej polskiej telenoweli W labiryncie. Zagrał także, m.in. w Radiu Romans, Złotopolskich, Czułości i kłamstwach, Samym Życiu, M jak miłość i Pensjonacie pod Różą. Od 2008 wciela się w postać Grzegorza w serialu obyczajowym Pierwsza miłość. Od 2011 gra również wiele postaci epizodycznych w sitcomie Świat według Kiepskich.

Był mężem aktorki Małgorzaty Biniek, doczekali się dwóch synów, ale w 2004 roku ich drogi się rozeszły. Dziś Jan grywa głównie w serialach i ma już drugą żonę. Jak deklaruje, synowie są dla niego najważniejsi i to z nimi stara się spędzać wolny czas.
 

 

 

Nagrody

  • 1985 – 10. Festiwal Polskich Filmów Fabularnych w Gdańsku: Nagroda za pierwszoplanową rolę męską w filmie Sam pośród swoich
  • 1986 – Nagroda im. Zbyszka Cybulskiego przyznawana przez tygodnik „Ekran” dla najlepszego młodego aktora za rolę w filmie Sam pośród swoich.

Filmografia

  • 1982: To tylko rock − jako Janek, lider zespołu Krzyk
  • 1984: Trzy młyny − jako Julian Zdanowski (odc. 1)
  • 1984: Kobieta z prowincji − jako Heniuś, syn Andzi
  • 1985: Sceny dziecięce z życia prowincji − jako Krzysztof, syn państwa R.
  • 1985: Sam pośród swoich − jako porucznik Andrzej Kmita
  • 1985: Rośliny trujące − jako Stefan, brat Adama
  • 1985: Republika ostrowska − jako Florian Krogulecki
  • 1985: Osobisty pamiętnik grzesznika przez niego samego spisany − jako Gustaw, przyrodni brat Roberta
  • 1985: Zielone kasztany − jako Andrzej Zawistowski
  • 1985: Podróże pana Kleksa − jako pirat
  • 1985: Głód − jako oficer niemiecki
  • 1986: Prywatne śledztwo − jako oficer śledczy
  • 1986: Komediantka − jako Wicek
  • 1986: Republika nadziei − jako Florian Krogulecki
  • 1986: Biała wizytówka − jako ranny Anglik (odc. 2)
  • 1987: Komediantka − jako Wicek
  • 1987: Trójkąt bermudzki − jako Piotr, narzeczony Moniki
  • 1987: Opowieść Harleya − jako Janek
  • 1987: Zero życia − jako „Słoń”
  • 1987: Pusta klatka − jako Darek Morecki
  • 1988-1990: W labiryncie − jako Paweł Hanisz
  • 1988: Mistrz i Małgorzata − jako Iwan Nikołajewicz Ponyriow – Bezdomny (odc. 1, 2 i 4)
  • 1988: Pan Kleks w kosmosie − jako kapitan Max Benson, ojciec Groszka
  • 1988: Dekalog IX − jako Mariusz Zawadzki, kochanek Hanki
  • 1989: Bal na dworcu w Koluszkach − jako „reżyser”
  • 1990: Pogrzeb kartofla − jako Jurek Szewczyk, syn Mateusza
  • 1990: Mów mi Rockefeller − jako szef sprzedawców prasy w restauracji
  • 1990: Rozmowy o miłości − jako Michał, partner Anny
  • 1990: Femina − jako kaleka w domu Gabrieli
  • 1990: Urodziny Kaja − jako żołnierz rosyjski
  • 1991: Obywatel świata − jako Franek
  • 1992: Wiatr ze wschodu − jako Jurij Nikolskoj
  • 1993: Czterdziestolatek. 20 lat później − jako Trzoska (odc. 6)
  • 1994-1995: Radio Romans − jako dziennikarz Piotr Dyląg
  • 1995: Awantura o Basię − jako aktor Szot
  • 1995: Nic śmiesznego − jako mąż Małgosi
  • 1996: Awantura o Basię − jako aktor Szot
  • 1996: Tajemnica Sagali − jako Tomek Burski
  • 1997-2000: Złotopolscy − jako Max Grubba
  • 1997: Prostytutki − jako „Car Kawioru”
  • 1997: Wojenna narzeczona − jako Sven, szwedzki marynarz
  • 1999: Trzy szalone zera − jako sprawozdawca TV
  • 1999: Całe zdanie nieboszczyka − jako „Niebieskooki”, agent Interpolu
  • 1999: Policjanci − jako „Lewus”, człowiek Navrotha (odc. 1, 5-7)
  • 1999-2000: Czułość i kłamstwa − jako Leszek, kolega Rafała
  • 1999: Lot 001 − jako pierwszy oficer
  • 2000: Na dobre i na złe − jako Piotr, kochanek Grażyny (odc. 12)
  • 2000: To my − jako porucznik
  • 2001: Marszałek Piłsudski − jako Tadeusz Kasprzycki, dowódca kompanii kadrowej (odc. 3 i 7)
  • 2002: Dwie miłości − jako Piotr Warmiński
  • 2002: As − jako Rafał, przyjaciel Serafina
  • 2002: Samo życie − jako detektyw Ludwik „Zyga” Korn
  • 2003: Daleko od noszy − jako właściciel firmy „Pretekst Poland” (odc. 4)
  • 2003: Sąsiedzi − jako Robert Gruszka (odc. 28)
  • 2004-2006: Pensjonat pod Różą − jako barman Konstanty Maria Kawka
  • 2004–2008: M jak miłość − jako Robert Zakrzewski, mąż Reni
  • 2004: Kryminalni − jako Gabriel Pasik, syn jubilera (odc. 4)
  • 2006–2010: My Baby − jako Antoni
  • 2007: Fala zbrodni − jako Alfred Sielski „Fredo”, fałszerz dokumentów (odc. 83, 84, 87, 88, 91, 92)
  • 2007: Determinator − jako Rysiek Gawrysiak
  • 2008−2010: Ojciec Mateusz − jako Włodek (odc. 11); Włodek Wielicki (odc. 42)
  • 2009–2019: Pierwsza miłość − jako Grzegorz Król
  • 2010: Na Wspólnej − jako Mieczysław Burzyński
  • 2011–2019: Świat według Kiepskich
  • 2011: Hotel 52 − jako Krzysztof Wygoda (odc. 33)
  • 2011: Czas honoru − jako obersturmbannfuhrer Stock
  • 2012: Prawo Agaty − jako mecenas Robert Żarski (odc. 11)
  • 2012: Reguły gry − jako Grzegorz Góralczyk
  • 2013: Komisarz Alex − jako Zbigniew Małek (odc. 48)
  • 2015: Powiedz tak! − jako Krzysztof Brzozowski, ojciec Wiktora (odc. 6, 7, 12)
  • 2016: Bodo − jako mecenas Gross (odc. 1, 2, 5)
  • 2016: Wmiksowani.pl − jako Stefan
  • 2016: Druga szansa − jako Chełmecki
  • 2017: Blondynka − jako Marcin, menadżer Rychterowej
  • 2018: Ułaskawienie − jako Jakub Szewczyk
  • 2019−2020: W rytmie serca − jako Wiktor, ojciec Julii
  • 2019: Lepsza połowa − jako Michał (odc. 4, 11)
  • 2020: Archiwista − jako Władysław Wojtkowiak (odc. 4)
  • 2021: Na dobre i na złe − jako ksiądz Andrzej (odc. 801)
  • 2021: Skazana − jako Bednarek, prawnik Pawła