Królikowski Paweł

Paweł Zbigniew Królikowski (ur. 1 kwietnia 1961 w Zduńskiej Woli, zm. 27 lutego 2020 w Warszawie) – polski aktor filmowy, telewizyjny, teatralny i dubbingowy, prezenter i realizator telewizyjny oraz działacz kulturalny, w latach 2018–2020 prezes Związku Artystów Scen Polskich.

 

 

Urodził się i dorastał w Zduńskiej Woli jako najstarsze z trojga dzieci pary nauczycieli – Jadwigi i Jana Królikowskich. Jego ojciec działał też społecznie w szkolnych klubach sportowych, przez 19 lat był prezesem zarządu miejskiego SKS.

 


Rodzice Pawła, Jadwiga i Jan Królikowscy

 

Praprababka Teresa Królikowska z domu Breier (1840–1886) w połowie XIX wieku przybyła z Czech do Zduńskiej Woli. Miał młodszego brata Rafała (ur. 1966), który został także zawodowym aktorem, i młodszą siostrę Anitę (ur. 1975).

Od dziecka wykazywał zainteresowania aktorsko-teatralne. Chodził na zajęcia teatralne do Miejskiego Domu Kultury w Zduńskiej Woli. Pisał wiersze i scenariusze. Uczęszczał do zduńskowolskiej Szkoły Podstawowej nr 3. Po skończeniu II Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Pawła II w Zduńskiej Woli zdawał do szkoły teatralnej, ale zapomniał wziąć ze sobą świadectwo dojrzałości, przez co nie został dopuszczony do egzaminów.

 


Paweł Królikowski. Warszawa, 3 marca 1987

 

By uchronić się przed wojskiem, zaczął się uczyć w Studium Hodowlanym w Sędziejowicach. Jednak o aktorstwie wciąż myślał. Bez problemów dostał się na studia na Wydziale Aktorskim filii krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu, którą ukończył w 1987.

Jego pierwszą rolą ekranową był chuligan w filmie dla dzieci i młodzieży Dzień kolibra (1984), który został wyróżniony na Międzynarodowym Festiwalu Filmowym dla Dzieci w Chicago. W czasie studiów zagrał w telefilmie Łukasza Wylężałka Ludożerca (1987), przygodowym Opowieść Harleya (1987), gdzie skomponował i napisał tekst piosenki Mój Harley, oraz dramacie Pantarej (1987) w roli narkomana.

 


Paweł Królikowski w reżyserce „Truskawkowego studia” (fot. arch. TVP3 Wrocław)

 

W 1987 związał się z Teatrem Studyjnym'83 im. Juliana Tuwima w Łodzi (1987–1990), w którym zadebiutował rolą Konduktora w spektaklu Lewisa Carrolla Przygody Alicji w krainie czarów. Następnie wraz z żoną przeprowadził się do Wrocławia. W Oddziale Regionalnym Telewizji Wrocław TVP3 reżyser Jan Jakub Kolski zaproponował mu zrobienie własnego programu. Podjął więc pracę w ośrodku telewizyjnym, realizując przez trzynaście lat programy dla młodych widzów – Truskawkowe studio (1990–2000), do którego napisał ponad sto piosenek i cykl dokumentalny To twoja droga (2000–2002).

W 1991 wystąpił na scenie Wrocławskiego Teatru Współczesnego im. Edmunda Wiercińskiego w musicalu Bertolta Brechta Opera za trzy grosze jako żebrak. Powrócił na szklany ekran rolą dziennikarza w serialu Czwarta władza (2004). Następnie zagrał postać charyzmatycznego, pełnego energii lekarza onkologa profesora Sławomira Starzyńskiego w telenoweli TVP2 Na dobre i na złe (2005–2006).

 


w roli Igora Rosłonia jednego z głównych bohaterów serialu Pitbull

 

Telewidzowie mogli go oglądać w roli nieugiętego policjanta Igora Rosłonia (w jednym z odcinków nazwanego Jaworek) w serialu TVP2 PitBull (2007–2008), w roli zakamuflowanego gliniarza w serialu Fałszerze – powrót Sfory (2006) oraz Kusego w serialu TVP1 Ranczo (2006–2009, 2011–2016), za którą otrzymał w 2007 statuetkę „Melonika” dla najlepszego aktora komediowego na Festiwalu Dobrego Humoru w Gdańsku.

Był inicjatorem i dyrektorem artystycznym Festiwalu Kultury i Piosenki Polsko-Czeskiej w Kudowie-Zdroju, w 2020 impreza ta została nazwana jego imieniem. 16 kwietnia 2018 został wybrany na prezesa Związku Artystów Scen Polskich, zastępując Olgierda Łukaszewicza. 21 lutego 2020 złożył rezygnację z pełnionej funkcji. Był uczestnikiem trzech odcinków programu Kocham cię, Polsko! (w 2009, 2016 i 2018). W latach 2014–2019 zasiadał w jury programu rozrywkowego Polsatu Twoja twarz brzmi znajomo.

 


Paweł Królikowski z żoną Małgorzatą Ostrowską

 

W wieku 21 lat, na egzaminach do wrocławskiej szkoły aktorskiej, poznał swoją przyszłą żonę, aktorkę Małgorzatę Ostrowską, powszechnie znaną z roli Grażyny Lubicz w telenoweli TVP1 Klan. Zawarli związek małżeński w 1988 w Łodzi. Mieli piątkę dzieci; trzech synów: Antoniego (ur. 1989), Jana (ur. 1992) i Ksawerego (ur. 2007) oraz dwie córki: Julię (ur. 1999) i Marcelinę (ur. 2001). Razem z żoną wcielili się w role w wyreżyserowanym przez syna Antoniego filmie krótkometrażowym Noc życia (2010), do którego muzykę skomponował ich drugi syn Jan.




Rodzina Królikowskich w 2009 roku: Ksawery Królikowski, Pawel Królikowski, Antek Krolikowski, Julia Królikowska,
Małgorzata Ostrowska Królikowska, Jan Królikowski, Marcelina Królikowska, fot. Konrad Korgul

 

W 2015 przeszedł zabieg usunięcia tętniaka mózgu. Operacji neurochirurgicznej musiał się poddać również w 2019 z powodu ujawnionego guza mózgu. Zmarł 27 lutego 2020 w Warszawie w wieku 58 lat. Został pochowany 5 marca 2020 w Alei Zasłużonych na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach (kwatera G, rząd TUJE, grób 51) w Warszawie. Pośmiertnie został odznaczony przez prezydenta Andrzeja Dudę Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi dla kultury polskiej (2020).

 


Grób Pawła Królikowskiego na Cmentarzu Wojskowym na Powązkach w Warszawie

 

Filmografia

Filmy fabularne

  • 1983    Dzień kolibra    Ryszard Rydzewski    chuligan
  • 1985    Pantarej    Krzysztof Sowiński    Rysiek Sędzimirski „Pantarej”
  • 1987    Opowieść Harleya    Wiesław Helak    muzyk
  • 1987    Ludożerca    Łukasz Wylężałek    Helmut
  • 1988    Niezwykła podróż Baltazara Kobera    Wojciech Jerzy Has    kleryk
  • 1989    Powrót wabiszczura    Zbigniew Rebzda    „turysta”
  • 1990    Zakład    Teresa Kotlarczyk    Tomek Koziel
  • 1989    Kramarz    Andrzej Barański    młody kramarz
  • 1993    Magneto    Jan Jakub Kolski    Edzik
  • 1994    Cudowne miejsce    Jan Jakub Kolski    milicjant Jancio
  • 2000    Wyrok na Franciszka Kłosa    Andrzej Wajda    ksiądz
  • 2001    Blok.pl    Marek Bukowski    Arkadiusz Kowalski
  • 2003    Lichter    Hans-Christian Schmid    Czesław
  • 2003    Ciało    Tomasz Konecki, Andrzej Saramonowicz    mężczyzna z Sopotu
  • 2004    Trzeci    Jan Hryniak    policjant
  • 2004    Teraz ja    Anna Jadowska    Mirek
  • 2004    Długi weekend    Robert Gliński    kierowca „Randki w ciemno”
  • 2006    Wszyscy jesteśmy Chrystusami    Marek Koterski    kolega Adasia z „Jutrzenki” w młodości
  • 2006    S@motność w sieci    Witold Adamek    barman
  • 2007    Ranczo Wilkowyje    Wojciech Adamczyk    Kusy
  • 2007    Dlaczego nie!    Ryszard Zatorski    ojciec Małgosi
  • 2009    Projekt dziecko, czyli ojciec potrzebny od zaraz    Adam Dobrzycki    Janek, pracownik warsztatu Piotra
  • 2009    Hel    Kinga Dębska    Piotr
  • 2010    Trzy minuty. 21:37    Maciej Ślesicki    ojciec chłopaka
  • 2010    Cisza    Sławomir Pstrong    Robert
  • 2010    Dancing for you    Roland Rowiński    Alex
  • 2011    Ki    Leszek Dawid    szef
  • 2012    Bez wstydu    Filip Marczewski    poseł
  • 2013    Mazurek    Julia Kolberger    Stefan, były mąż Urszuli
  • 2013    Gabriel    Mikołaj Haremski    Raszyński
  • 2015    Excentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy    Janusz Majewski    Zagaj, członek bandu
  • 2016    Pitbull. Nowe porządki    Patryk Vega    Igor Rosłoń, szef agencji detektywistycznej „Niebiescy”
  • 2019    Sługi wojny    Mariusz Gawryś    pułkownik Zbigniew Dolecki
  • 2019    My Name is Sara    Steven Oritt    Iwan

 


Na planie serialu "Ranczo"

 

Seriale telewizyjne

  • 1996    Maszyna zmian. Nowe przygody    Andrzej Maleszka    redaktor (odc. 4)
  • 2002    Samo życie    różni    Fajkowski, trener boksu w Klubie Sportowym „Sparta”
  • 2003    Kasia i Tomek    Jurek Bogajewicz    lekarz (Seria III/odc. 31)
  • 2003–2005    Defekt    Maciej Dutkiewicz    policyjny informatyk (Seria II)
  • 2004    Kryminalni    różni    właściciel kafejki internetowej (odc. 8)
  • 2004    Czwarta władza    Witold Adamek    Leszek Kwieciński, dziennikarz „Zbliżeń”
  • 2005–2006, 2010, 2013    Na dobre i na złe    różni    profesor Sławomir Starzyński
  • 2005–2006    Tango z aniołem    Tomasz Konecki, Andrzej Saramonowicz    poseł Roman Barczyk
  • 2006    S@motność w sieci    Witold Adamek    barman
  • 2006–2009, 2011–2016    Ranczo    Wojciech Adamczyk    Jakub „Kusy” Sokołowski
  • 2006    Królowie śródmieścia    Anna Jadowska, Maciej Migas, Bartosz Konopka    menadżer (odc. 1 i 2)
  • 2006    Fałszerze – powrót Sfory    Wojciech Wójcik    Polk
  • 2006–2007    Pogoda na piątek    Ryszard Brylski, Mariusz Palej    terapeuta Przemek Górski (Seria I)
  • 2007–2008    Pitbull    różni    komisarz Igor Rosłoń
  • 2007    Odwróceni    różni    Janusz Ber „Beria”
  • 2007    Kryminalni    różni    Jerzy Kokiński „Kokino”, szef agencji (odc. 79)
  • 2007    Ja wam pokażę!    Denis Delic    redaktor naczelny
  • 2007    Hela w opałach    Andrzej Kostenko, Magda Targosz, Patrick Yoka    Michał Jastrzębski, kręgarz w przychodni (odc. 2 i 35)
  • 2007    Ekipa    Agnieszka Holland, Magdalena Łazarkiewicz, Kasia Adamik    interesant (odc. 12)
  • 2009    Przystań    Filip Zylber    policjant Michał Potrzebny
  • 2010    M jak miłość    różni    ksiądz Maciej Olszewski
  • 2011    Szpilki na Giewoncie    Robert Wichrowski, Filip Zylber    Michał Skorupa, brat Jędrka
  • 2011    Ojciec Mateusz    różni    Leszek Zadurski, ojciec Wojtka (odc. 81)
  • 2011    Instynkt    Patryk Vega    komendant Jan Rogoż
  • 2012    Hotel 52    Michał Kwieciński, Grzegorz Kuczeriszka    Ryszard Wojan (odc. 63)
  • 2013–2014    To nie koniec świata    Łukasz Jaworski    burmistrz Władysław Pietrzyk
  • 2013–2014    Przyjaciółki    Grzegorz Kuczeriszka    alkoholik Krzysztof
  • 2013    Ojciec Mateusz    różni    Balcer (odc. 119)
  • 2013–2014    Wrzuć na luuuz    Małgorzata Kosturkiewicz    Wojtek
  • 2016    Kaprys Losu    Piotr Trzaskalski    Makowski, uczestnik terapii par prowadzonej przez psycholog Zuzannę Zawadę
  • 2016    Belfer    Łukasz Palkowski, Krzysztof Łukaszewicz, Maciej Bochniak    komendant Sławomir Słota
  • 2017, 2019–2020    Ojciec Mateusz    różni    Paweł Winkler (odc. 229, 286 i 294)
  • 2017    Druga szansa    Michał Gazda, Łukasz Kośmicki    Dariusz Zubek, brat Zeita
  • 2017    Sługi wojny    Mariusz Gawryś    pułkownik Zbigniew Dolecki (odc. 2 i 3)
  • 2020    W rytmie serca    różni    Bogusław Horosiewicz, właściciel firmy „Horosiewicz i Syn Ramy do luster i obrazów” (odc. 4, 65 i 68)

Dyskografia

  • różni artyści: Płyta do zjedzenia, wyd. 10 listopada 2012[14], Fundacja Szczęśliwe Macierzyństwo, dystryb. Fonografika
  • różni artyści: Kołysanki naszego dzieciństwa, wyd. 3 października 2013[17] nakładem wydawnictwa Martel pod patronatem Fundacji Urszuli Jaworskiej, ISBN 978-83-63546-25-0
  • różni artyści: Piosenki na każdą okazję, wyd. 24 października 2013[19] nakładem wydawnictwa Martel pod patronatem Fundacji Urszuli Jaworskiej, ISBN 978-83-63546-38-0
  • Koncerty w Trójce vol. 9 – Paweł Królikowski i Goście „Uczucia nieparzyste”, wyd. 25 listopada 2013 nakładem Agencji Muzycznej Polskiego Radia[21]. Zapis koncertu, który odbył się 26 maja 2013 w Studiu Koncertowym Polskiego Radia im. A. Osieckiej

Nagrody i wyróżnienia

  • 2007: statuetka „Melonika” w kategorii: Najlepszy aktor komediowy na Festiwalu Dobrego Humoru w Gdańsku-Gdyni-Sopocie za rolę w serialu Ranczo
  • 2018: Brązowy Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”
  • 2020: Krzyż Komandorski Orderu Odrodzenia Polski za wybitne zasługi dla kultury polskiej (pośmiertnie)